Vandaag ben ik met 2 wethouders van L'Alfaz del Pi Martine Mertens en Elisabeth Marandi Ihlen en 2 bestuursleden van de Lions Club van L'Alfaz del Pi Ferna Vink en Ada Stoppelenburg op bezoek geweest bij Centro  Doble Amor.
Centro Doble Amor is een dagopleiding voor volwassen mensen met mentale en fysieke beperkingen. De inzet van dea opleiding is om de leerlingen niet alleen voor te bereiden op een zo zelfstandig mogelijk sociaal leven, maar ook op het uitoefen van een beroep. Een aantal leerlingen is na enige jaren in staat om te gaan werken, anderen hebben zulke grote beperkingen dat ze voor altijd aan het instituut verbonden blijven. Dat laatste wil niet zeggen dat de opleiding dan niet geslaagd is, aangezien de hoofddoelstelling van het instituut is de leerlingen in sociaal opzicht zelfstandiger te maken.
We werden hartelijk ontvangen door directeur Luis Alfonso Muñoz  van het Centro. Hij heeft ons ruim 2 uur rondgeleid door het instituut.
We waren zeer onder de indruk van de professionaliteit maar ook van de  warme, persoonlijke benadering van de leerlingen door  directeur en medewerkers.
Het complex bestaat uit een aantal ateliers, waar allerlei activiteiten plaatsvinden.
In één van deze ateliers was men dozen aan het vouwen voor de komende nisperos oogst in Callosa d'en Sarría, anderen waren bezig met een bijzondere opdracht. Ze waren poppetjes van zeep aan het maken. De poppetjes stelden een huwelijkspaar voor en waren bestemd  te dienen als cadeautjes voor de huwelijksgasten.
In een volgende atelier was men allerlei zaken van papier aan het maken . Bijvoorbeeld uitnodigingskaarten voor een huwelijksfeest. Speciaal zelfgemaakt geschept papier versierd met bougainville bloemenblaadjes, dat weer werd gebruikt om er speciale puntzakken van te vouwen.
In weer een ander atelier zagen we hoe van allerlei eenvoudige materialen op creatieve wijze allerlei prachtige kunstwerken waren gemaakt.
Duidelijk werd gemaakt dat alle activiteiten toegespitst zijn op het leren samenwerken, zelfstandig uitvoeren van werk, arbeidsdiscipline en het stimuleren van de fijne motoriek.
De producten worden indien niet rechtstreeks besteld, verkocht op lokale markten.
Ook indrukwekkend was de rondleiding door de grote wasserij, die werkt voor een groot aantal bedrijven in de omgeving. Men verwerkt hier dagelijks tussen de 6000 en 8000 kilo wasgoed. Er werken ruim 60 medewerkers die ooit via het Centro zijn opgeleid en daarnaast slechts enkele personen voor toezicht en technisch onderhoud. Het was mooi om te zien hoe er per uur honderden kilo's linnen door een wasstraat heen gaan. Wasmachines en droogmachines waarin in per keer 200 kilo wasgoed wordt gewassen en gedroogd. Grote vouwmachines die in nog geen minuut een compleet laken strijken en vouwen.
En net als de machines liep de samenwerking tussen de medewerkers geolied. Het beste bewijs dat het Centro als opleidings- en opvoedingsinstituut uitstekend werk verricht.
Er is echter ook een schaduwzijde aan dit verhaal verbonden. En dat gaat over geld. Het Centro krijgt per leerling een bijdrage van de Comunidad Valencia, die nogal aan de krappe kant is waardoor er te weinig geld is voor bijvoorbeeld groot onderhoud of aankoop van materialen.
Om een voorbeeld te geven de bouw van het complex is 40 jaar geleden geheel gefinancierd door ouders. Na 40 jaar gebruik is vervanging of renovatie hoogst noodzakelijk. Dat is te zien aan het sanitair dat erg versleten is en echt aan een opknapbeurt toe is. En daar is geld voor nodig.
Materialen die gebruikt worden voor de productie van artikelen bestaan bijna altijd uit schenkingen. Maar men krijgt niet altijd datgene geschonken wat men nodig heeft.
Ik vind het fantastisch om met de sponsorloop naar Santiago de Compostela een financiële bijdrage te kunnen leveren aan de het geweldige team van het Centro. Maar daarvoor ben ik wel afhankelijk van sponsoren. En daarvoor heb ik uw medewerking nodig.
Indien uw mijn loop wilt sponsoren kijk dan naar de rubriek sponsorloop op de website.

Sponsorpakketten

         

 

GOUDEN SPONSOR:

-          BIJ SPONSORGELDEN VAN 250 EURO OF MEER.

-          A4 PROMOTIETEKST OP DE WEBSITE (ZELF AANLEVEREN)

-          USB STICK FILMPJE SANTIAGO de COMPOSTELA MET EIGEN SPONSORLOGO EROP

-          VERMELDING OP DE WEBSITE MET GROOT LOGO

-          VERMELDING IN DIV KRANTEN MET DANK AAN

-          BIJ UITREIKING SPONSOR CHEQUE, SPONSORLOGO OP DE CHEQUE

-          DOORLINK OP DE WEBSITE TOT 1-07 2019

 

ZILVEREN SPONSOR:

-         BIJ SPONSORGELDEN VAN 100 EURO OF MEER

-         A5 PROMOTIETEKST  OP DE WEBSITE (ZELF AANLEVEREN)

-         VERMELDING OP DE WEBSITE MET NORMAAL LOGO

-         VERMELDING IN DIV KRANTEN MET DANK AAN

-         DOORLINK OP DE WEBSITE TOT 31-12-2018

 

BRONZEN SPONSOR:

-          BIJ SPONSORGELDEN VANAF 25 EURO OF  MEER

-          VOOR BEDRIJVEN OP DE WEBSITE MET KLEIN LOGO

-          VOOR PARTICULIEREN VERMELDING OP DE  WEBSITE MET DANK AAN

 

 

 

 

In juni ga ik dan eindelijk een jarenlange  droom realiseren. De pelgrimsroute naar Santiago de Compostela wandelen vanaf  de top van de Pyreneeën. Wat de wandeltocht voor mij extra bijzonder maakt is dat in samenwerking met de Lions Club een sponsorloop wordt voor een goed doel. De sponsorgelden gaan naar Centro Doble Amor, een tehuis voor mensen met een geestelijke handicap zoals het syndroom van Down.
Mijn plan is om de afstand van ongeveer 900 km in 30 dag etappes te overbruggen. ik volg  dan de Camino Aragones en de Camino Frances die loopt langs een groot aantal indrukwekkende historische steden en locaties  gelegen in een diversiteit aan prachtige landschappen. Een aantal hoogtepunten zijn San Juan de la Pena , Santa Maria de Eunate, Santo Domingo de Silos, de kathedraal van Leon en Burgos, Santo Domingo de Silos , de kathedraal van Ourense.
Over de reis wordt o.a. gepubliceerd in de maand juni in De Week en in het voorjaar in de Guapa. En er zal dagelijks een Blog op de website worden bijgehouden waarbij iedereen de reis kan volgen.
Terwijl ik loop zal er altijd op de route een auto met volger aanwezig zijn. Ik loop namelijk de route maar nogal wat spectaluraire bezienswaardigheden liggen op een behoorlijke afstand, vooral voor een wandelaar. In de praktijk slaan de pelgrimgangers deze monumenten dan ook over. Zij zijn op weg naar Santiago da Compostela. Voor mij als kunsthistoricus is dat moeilijk verteerbaar. Dus ben ik tot de volgende oplossing gekomen. Ik loop dagelijks mijn etappe op de route, maar later op de dag bezoek ik per auto die zaken die niet aan de route liggen.
Dat er een volgauto aanwezig is biedt ook de mogelijkheid voor belangstellenden  om een gedeelte van de route mee te lopen. Dat wil zeggen een aantal dagen of uren. Belangstellenden die mee willen lopen kunnen hun belangstelling kenbaar maken door contact op te nemen met 634638952.
Binnenkort volgt er meer nadere informatie over deze bijzondere wandeltocht.