Download
Nieuwsbrief najaar 2018 Historia del art
Microsoft Word document 19.4 KB

Wilt u een nieuwsbrief ontvangen, meldt u dan aan via het formulier in rubriek contact.

Download
Nieuwsbrief Historia april 2018.docx
Microsoft Word document 224.5 KB

lezing kunst en ziekten op 24 januari en 14 februari 2018

Beste nieuwslezers, Vorig jaar oktober werd de lezing kunst en ziekten druk bezocht en heel enthousiast ontvangen. Voor ons meer dan voldoende reden om in januari nog eens eenzelfde lezing te organiseren. Deze keer beperken we ons tot één kunstenaar nl. Francisco de Goya y Lucientes. Deze man biedt zoveel stof op voor een lezing, dat we zelfs hebben besloten 2 lezingen aan hem te wijden. Zo heeft hij in zijn schilderijen, tekeningen en gravures meerdere ziektes afgebeeld, maar ook zichzelf geportretteerd als een ernstig zieke man. Dat levert op medisch gebied weer een aantal boeiende verhalen op. Ook kunsthistorisch gezien is Goya uiterst interessant. Hij schildert niet alleen gedurende zijn lange leven in verschillende kunststijlen zoals Barok, Rococo en Neoclassicisme. Maar ook de thema's en onderwer-pen van zijn kunstwerken zijn heel bijzonder en verrassend te noemen. Kortom de lezing over Goya is zowel vanuit medisch én kunsthistorisch perspectief aantrekkelijk en leerzaam voor eenieder die geïnteresseerd is in beide wetenschappen. De vorige keer kwamen er meer deelnemers dan verwacht. Om te voorkomen dat er onvoldoende plaats is, verzoeken wij u om u via de website aan te melden. De lezingen vinden plaats op woensdag 24 januari en woensdag 14 februari van 19.00-21.00 uur. En wordt zoals gebruikelijk weer met een glas cava en tapas afgesloten. De kosten zijn 15 euro per persoon per lezing. Er hebben nogal wat mensen gereageerd dat zij de vorige lezing graag hadden bezocht, maar helaas verhinderd waren. Mocht u ook voor de eerste lezing belangstelling hebben, dan kunt u dit kenbaar maken op de website onder de rubriek aanmelden colleges. En dan onder Kunst en ziekten eerste lezing. Bij voldoende belangstelling wordt deze dan herhaald. Locatie : Carrer els Lleons 17, Albir. website: www.colegiohistoriadelarte.com Tel : 0034674820756 Met hartelijke groet, Henk Koenders en Wout Buijs.

Lezing op maandagavond 11 september a.s. Kunst en ziekte.

Goedendag

 

Ik wil graag het volgende onder uw aandacht brengen.

 

Al een aantal jaren maak ik mooie reizen met een goede vriend  Wout Buijs die is afgestudeerd in kunstgeschiedenis. 

Vaak zien we dan schilderijen waar mensen worden afgebeeld met duidelijke symptomen  van een bepaald ziektebeeld .

 

Mij valt dát vaak meteen op en Wout ziet meer de kunsthistorische details.

Op zo'n moment  kan ik aan de hand van de afgebeelde symptomen vertellen om welke ziekte het gaat en hij kan er een prachtig kunsthistorisch verhaal aan verbinden.

 

Wij zouden het heel erg leuk vinden om dit met u te delen.

 

Daarom is er een lezing gepland over dit onderwerp. We zullen ons verhaal doen aan de hand van afbeeldingen van ziektes op  schilderijen en die bespreken met de huidige medische kennis.

Indien er voldoende belangstelling is voor vervolglezingen dan zullen we die met alle plezier organiseren, want het aantal kunstwerken waarop ziekten worden uitgebeeld is immens.

 

De lezing staat voor maandag 11 september van 19.00-21.00 uur in Albir gepland. Als u belangstelling heeft meldt u dan per omgaande aan via het aanmeldingsformulier op de volgende website:

www.colegiohistoriadelarte. com

 

Voor deze lezing geldt een bijzonder introductietarief van 10 euro. Na afloop kunt u genieten van een glas cava en wat tapas.

 

Mocht u nog vragen hebben dan kunt u per e-mail of telefoon contact opnemen met mijn vriend Wout Buijs

Tel. 0034  674820756

E-mail : woutbuijshistoriadelarte@gmail.com .

 

H.Koenders

 

huisarts

Download
historia del arte lezing met koenders.pd
Adobe Acrobat document 300.1 KB

Gratis bijeenkomst van het ZON-Netwerk voor iedereen

            Dinsdag 13 juni 2017 om 18.00u- 20.00u

Casa de Cultura in L’Alfaz del Pi.

Met een interessante presentatie over
Historia del arte

Wout Buijs  studeerde aan universiteit van Nijmegen kunstgeschiedenis en archeologie en neemt ons mee op een interessante reis door de Spaanse kunstgeschiedenis.

Gratis bijeenkomst van het ZON-Netwerk voor iedereen

Dinsdag 13 juni 2017 om 18.00u- 20.00u

Casa de Cultura in L’Alfaz del Pi.

Met een interessante presentatie over
Colegio Historia del Arte

 

Wout Buijs studeerde aan de universiteit van Nijmegen kunstgeschiedenis en archeologie en neemt ons mee op een interessante reis door de Spaanse kunstgeschiedenis.

 

Hij zal laten zien dat in Spanje van iedere belangrijke Europese stijlperiode topstukken zijn te zien.

 

Uit het romeinse Spanje het indrukwekkende aqueduct van Segovia, het prachtige theater van Merida, de schitterende mozaieken die over geheel het land bewaard zijn gebleven.

 

De romaanse kerken en kloosters met hun pracht aan beeldhouwwerk en muurschilderingen.

 

De gotische kathedralen van Leon, Burgos en Toledo die absoluut niet onderdoen voor de Franse kathedralen. Maar ook de fantastische gotische schilderijen van het Museo de Bellas Artes in Valencia.

 

En natuurlijk worden de belangrijke Spaanse meesters van de gouden eeuw zoals Velázquez en Murillo in het Prado in Madrid ook besproken.

 

Maar ook de Spaanse Art Nouveau de Estila Moderna zal aan bod komen.

 

 

Kom ook luisteren naar deze interessante en gratis lezing

Na afloop is er (vrijblijvend)gezellig samenzijn, waarbij de kosten van je drankje en hapje voor eigen rekening zijn. Zon-netwerk is geen vereniging of stichting en er is geen lidmaatschap.
Iedereen is welkom.

Mogelijk gemaakt i.s.m. de gemeente Alfas.
Voor meer informatie over Zonnetwerk kun je contact opnemen met
Irene Godderij tel 682 463 744 of Wout Buijs tel 674 820

 

Kom ook luisteren naar deze interessante en gratis lezing

 

Na afloop is er (vrijblijvend)gezellig samenzijn, waarbij de kosten van je drankje en hapje voor eigen rekening zijn. Zon-netwerk is geen vereniging of stichting en er is geen lidmaatschap.
Iedereen is welkom.

Mogelijk gemaakt i.s.m. de gemeente Alfas.
Voor meer informatie over Zonnetwerk kun je contact opnemen met
Irene Godderij tel 682 463 744 of Wout Buijs tel 674 820 756

Beste lezers,

 

Vanaf zondag 10 april a.s. (palmzondag) zal in Spanje weer op uitbundige wijze Semana Santa worden gevierd.

 

Een uitgelezen moment om in te gaan op het bijbels verhaal van het lijden, sterven en weder opstaan van Christus zoals dat sinds de vroege middeleeuwen is gevisualiseerd in miniaturen, fresco's, schilderijen en beeldhouwwerk.

 

Enkele legendes zullen behandeld worden om te laten zien dat in de middel-eeuwen korte bijbelse passages uitgroeiden tot op zichzelf staande gebeurte-nissen die met de nodige 'dichterlijke' fantasie en creativiteit tot stand kwamen.

 

Ook zal er aandacht worden besteed aan de Spaanse Semana Santa en de speciale wijze waarop bijbelse taferelen en figuren worden uitgebeeld en meegevoerd in processies.

 

Graag wijs ik jullie erop dat er weer een Guapa is verschenen met een artikel van mijn hand, deze keer over de gotische kathedraal van León.

Gratis af te halen bij een aantal afhaalpunten in Albir, Altea, Alfaz del Pi en veel andere plaatsen aan de Costa Blanca.

 http://www.guapamagazine.es/verkrijgbaar/

 

De 2 colleges van 2 uur zullen op de volgende data en tijdstippen plaatsvinden.

 

Cluster 1

 dinsdagochtend     11 april 10.00-12.00 uur

woensdagochtend 12

 

 

april 10-00-12.00 uur

 

Cluster 2

 

dinsdagmiddag      11 april 15.00-17.00 uur

woensdagmiddag  12 april 15-00-17.00 uur

 

Natuurlijk is er na afloop weer een cava en een tapas voor de liefhebbers.

 

De kosten van de 2 colleges bedragen tezamen 30 euro.

 

Als u zich nog niet hebt ingeschreven, stuur dan een mail met vermelding van uw naam of namen( bij meerdere deelnemers) , datum en tijdstip waarop u de colleges wilt volgen naar het volgende email adres: woutbuijshistoriadelarte@gmail.com.

 

Met vriendelijke groet,

Wout Buijs

T. +34634638952

 

 

Beste nieuwsbrieflezers,

 

Vorige week hebben de lezingen over Kerstmis en Driekoningen plaatsgevonden. We hebben daar kunnen zien  hoe deze kerkelijke feestdagen in de kunst werden gevisualiseerd. Thema’s waren de geboorte van Christus, het bezoek van de herders, het bezoek van de Driekoningen, de vlucht naar Egypte, de kindermoord van Bethlehem en de besnijdenis van Christus.

 

Tijdens de pauzes en na afloop bij een cava en een tapa werd er niet alleen enthousiast gereageerd op de lezingen, maar bleek ook dat een aantal van jullie graag aan vervolglezingen wilden deelnemen.

En er sprongen 2 suggesties met kop en schouders boven uit. Enerzijds lezingen over Pasen en de Passie van Christus. Anderzijds lezingen over Sevilla, gevolgd door een reis naar Sevilla.

Dat maakte mij eveneens enthousiast en dit leidde tot het volgende programma.

 

Lezingen Sevilla

 

Dinsdag      7  februari

Woensdag  8  februari

 

Dinsdag     14 februari

Woensdag 15 februari

 

Dinsdag      21 februari

Woensdag  22 februari

 

Men kan het college in de ochtend van 10.00 tot 12.00 uur volgen dan wel in de middag van

15.00-17.00 uur.

 

In deze lezingen zal de geschiedenis van de stad zowel historisch als kunsthistorisch uitgebreid binnen de context van de Spaanse geschiedenis  worden behandeld . Vanaf de Romeinse tijd tot aan de 21e eeuw.

De lezingen kunnen gevolgd worden buiten deelname aan de reis. Over de data van de reis, duur en kosten hiervan volgt spoedig een nieuwe nieuwsbrief.

Kosten van de 6 lezingen zijn in totaal 90 euro.

 

Lezingen Paascyclus

 

Dinsdag     11 april

Woensdag 12 april

 

Tijdens deze lezingen zal te zien zijn hoe Bijbelse passages als de Intocht in Jerusalem, het Laatste Avondmaal, Christus voor Pilatus, de Judaskus, de Arrestatie  van Christus, de Marteling van Christus, de Kruisdood, de Weeropstanding etc. door kunstenaars zijn verbeeld.

 

Men kan het college in de ochtend van 10.00 tot 12.00 uur volgen dan wel in de middag van

15.00-17.00 uur.

 

 

 

Kosten van deze 2 lezingen zijn 30 euro.

 

U kunt zich opgeven via e-mail woutbuijshistoriadelarte@gmail.com

0031-625014492 of 0034-634638952

Carrer els Lleons 17,

03581 Albir

 

Hoop u graag te ontmoeten ,

Met vriendelijke groet

 

Wout Buijs

 

 

 

 

 

 Nieuwsbrief aangaande Colegio Historia del Arte

 

Het is eindelijk zover. Op 1 oktober 2016 opent het Colegio Historia del Arte zijn deuren.

We starten met een eerste reeks  van 6 colleges over de interessante (kunst) geschiedenis van de stad Toledo.

Centraal in deze colleges zal staan de smeltkroes van middeleeuwse christelijke, joodse en islamitische kunst en cultuur in deze bijzondere stad en de invloed die dit heeft gehad op niet alleen Spanje maar ook het Europa ten noorden van de Pyreneeën.

Aansluitend aan de colleges zal er een 6-daags bezoek aan Toledo worden georganiseerd.

Alle hoogtepunten van de stad die tijdens de colleges zijn besproken zullen dan uitgebreid worden bezocht.

 

 

Collegeprogramma

 

Maandag    3 oktober 

Dinsdag      4 oktober

 

Maandag  10 oktober

Dinsdag    11 oktober

                   

Maandag  17 oktober

Dinsdag    18 oktober

 

U kunt kiezen uit een ochtend- of avondcollege. Het ochtend college is van 10.00 – 12.00 uur.

Het avondcollege  van 19.00-21.00 uur. Na afloop staat er een glaasje cava en tapas voor u klaar.

 

 

Reis

 

Het bezoek aan Toledo vindt plaats van maandag 24 oktober tot en met zaterdag 29 oktober.

De reis wordt gemaakt met een luxe touringcar die vertrekt uit  Alfaz del Pí.

U verblijft in een comfortabel hotel.

En u kunt zich inschrijven voor het culinaire programma. U kunt dan iedere avond genieten van een uitstekend diner in het teken van de  Spaanse authentieke keuken.

 

Prijs Reis

 

Reis en verblijf per persoon op basis van 2 persoonskamer  495 euro.

 

Culinair programma per persoon  100 euro

 

Toeslag alleen reizende  169,50  euro

Indien u de kamer deelt met een andere alleen reizende dan komt deze toeslag te vervallen.

 

 

Prijs colleges

 

De kosten van de 6 colleges bedragen 90 euro per persoon.

 

Aanmelding

 

Aanmelding is mogelijk door middel van een mail aan woutbuijshistoriadelarte@gmail.com

Vermeld daarop van iedere deelnemer voornaam en achternaam, woonadres en telefoonnummer.

Daarnaast of u alleen aan de reis of de colleges wil deelnemen dan wel aan beiden . Geef ook aan of u het ochtend of avondcollege wil volgen.

Na uw aanmelding ontvangt u een bevestiging en een verzoek tot aanbetaling van 25% van hetgeen u verschuldigd bent. Inschrijven kan tot 1 oktober   a.s.

 

 

Informatie

Heeft u nog vragen of behoefte aan meer informatie. Neem dan telefonisch contact op met

Wout Buijs  +31625014492 of mail naar woutbuijshistoriadelarte@gmail.com.

Vanaf 23 mei is de website geüpgraded en kunt u ook de informatie vinden op www.spanjereis.com.

Het aanmeldingsformulier kunt u op de website vinden.