· 

Dag 34

Dag 34

O Pedrouzo – Santiago de Compostela

De laatste dag van de camino is een dag met tegenstrijdige gevoelens. Enerzijds blij dat het gelukt is om de camino in zijn geheel te lopen. Anderzijds zal ik aan het einde van de dag afscheid moeten nemen van de camino, de dagelijkse wandeling en de mensen waarmee je samenloopt.

Na een aantal weken lopen beland je langzaam maar zeker in een een bijzondere wereld en die andere wereld van het dagelijks leven raakt steeds meer op de achtergrond. Het dagelijkse lopen brengt je in een soort van flow en werkt bijna bedwelmend. Pijn en andere fysieke ongemakken, kleding die vies en gekreukt is interesseren je niet veel meer.

Na weken lopen zou je vermoeden dat je erg vermoeid bent van alle inspanningen. Het tegendeel is waar je hebt een enorme conditie opgebouwd en het lopen vergt steeds minder inspanning.

Waar ik wel na ruim 5 weken wel graag afscheid van neem is het overnachten in hotels en hostals en het leven uit de koffer.

Na een paar uren wandelen door het immer prachtige Gallicische landschap kom ik aan op de Monte do Gozo. Laat zich vertalen als de berg van de vreugde. De pelgrimgangers hebben hier zicht op Santiago de Compostela en de kathedraal. En menigeen pinkt hier een traantje weg, mij laat het ook niet onberoerd (foto 1,2 en 3).

Vanaf hier is nog ongeveer een uur lopen om tenslotte aan te belanden bij de kathedraal van Santiago de Compostela. Één van mijn favoriete romaanse kerken, zo niet de meest favoriete. Dus onmiddellijk bezocht. Woorden schieten hier te kort. Dus laat ik de foto's voor zich spreken Foto 4 t.m. 9).

En morgen naar de mis met de spectaculaire afsluiting met het grote wierookvat, de botafumeiro. Dit wierookvat wordt op spectaculaire wijze door het transept van de kathedraal geslingerd( foto 10).

 

S' avonds nemen we uitgebreid afscheid van Phil, Steve, Charlene en andere caminogangers. Ook hier wordt weer een traantje geplengd. (foto 11).In de middag hebben we ook nog met Wil een glaasje gedronken. En van hem afscheid genomen. Hij loopt naar het einde van de wereld, (foto 12).