· 

Dag 33

Dag 33

 

Arzua – O Pedrouzo

 

Vandaag de één na laatste etappe voor Santiago. Het landschap is idyllisch en pittoresk. Als ik in de ochtend begin te lopen is het nog licht nevelig. De nevel hangt in de verte tussen de bomen( foto 1).  Daarna schijnt weer de zon.

 

Het pad is over het algemeen goed. Zo loop ik in het plaatsje Calle over een mooie middeleeuwse straat , een calzada. Maar er zijn ook weer momenten waarbij je je afvraagt hoe passeer ik deze enorme plas water – die het gehele pad beslaat – met droge voeten(foto 2 ,3 en 4).

 

Maar het is de hele dag genieten van het prachtige landschap, de weilanden met de befaamde Gallicische runderen. Eucalyptus bossen, die op initiatief van Franco werden aangeplant als leverancier van houtpulp voor de papierindustrie. Van geboorte Galliciaans probeerde hij de de economie te stimuleren en de werkgelegenheid te bevorderen  in het verarmde Galicia (foto 5 en 6).

 

En dat steeds weer afgewisseld met schilderachtige dorpjes met heel oude huizen die niet meer worden bewoond(foto 7).

 

Onderweg ontmoet ik een Italiaans echtpaar met 3 kinderen. De 2 jongsten – een tweeling – zitten in ruime wandelwagens. Ze lopen de camino al vanaf León. Ik verwonder mij erover hoe ze het voor elkaar hebben gekregen. Soms was het lopend al lastig om steile hellingen of de paden met breukstenen en modderpoelen te bewandelen. Een geweldige prestatie om het op deze wijze te doen( foto 8).

 

Ook passeer ik een Noors echtpaar. Hij heeft een indrukwekkende hoeveelheid bagage bij zich, die hij heeft geladen op een kruiwagen. Hij duwt de kruiwagen niet, maar sleept hem achter zich aan. We hebben zojuist een helling gehad met een stijgingspercentage van zeker een procent of 8. Ook hier verbaas ik mij erover hoe de man het voor elkaar heeft gekregen (foto 9).

 

 

Morgen de laatste wandeling en de finish in Santiago de Compostela.