· 

Dag 29

Dag 29

 

Triacastela – Sarria

 

De camino leidt ons vandaag verder Galicia in. Wat het wandelen hier zo aangenaam maakt is dat de paden kronkelend verlopen door een mooi groen landschap. Was het lopen in de Meseta soms wat saai door de lange, rechte paden in een bijna verlaten wereld. In Galicia is dat dus  niet het geval. Steeds kom je weer bij een nieuw dorp aan. Het ene moment is het een vergezicht dan weer een smal pad. Dan weer een bos met varens onder de bomen . Vervolgens weer weilanden met daarin het Galicisch rundvee, leverancier van vlees van fantastische kwaliteit. En dan weer een gehucht (foto 1,2 en 3).

 

Wat wel opvallend is dat de binnenlanden van Galicia niet erg welvarend zijn. Dat blijkt uit allerlei zaken. De huizen zijn vaak vervallen en slecht onderhouden. Levert voor toeristen natuurlijk idyllische plaatjes op maar comfortabel wonen is het zeker niet (foto 4).

De prijzen in restaurants, barretjes en cafés zijn erg laag. Duidt erop dat de inkomens laag zijn.

Gasten in deze etablissementen komen vaak televisie kijken – op dit moment naar het wereldkampioenschap voetballen - zonder iets te gebruiken of bestellen slechts een  flesje water.

Winkels zijn erg klein en het assortiment erg beperkt. Een schril contrast met het centrum van een stad als Lugo in datzelfde Galicia., waar je luxe winkels en restaurants aantreft. Maar kom je in de buitenwijken dan zie je daar hetzelfde beeld.

Een oorzaak is dat ruim 30% van de bevolking afhankelijk is van kleinschalige landbouw zoals vroeger keuterboertjes in Nederland. In een moderne economie is de marge van dit soort bedrijven minimaal en zijn ze nauwelijks levensvatbaar. Hetzelfde geldt voor de omvangrijke kleine middenstand.

Mischien had ex-premier Rajoy in plaats van registrador van onroerend goed in Santa Pola te worden – tegen een riante maandelijkse vergoeding van 14.000 euro – zich beter  in kunnen zetten voor de economische vooruitgang in Galicia.

 

Aan het eind van de dag hebben we het nabijgelegen kloostercomplex van Samos bezocht. Een enorm complex in verschillende stijlperioden gebouwd : gotiek, renaissance en barok.

 

Vooral imposant was de dubbele kloostergang, een gotisch en een renaissance kloostergang(foto 5 t.m. 8).