· 

Dag 28

Dag 28

 

La Faba  – O Cebreiro – Triacastela

 

 

Ik start in La Faba waar ik gisteren ben gestopt vanwege de hitte om alsnog de de weg  naar O Cebreiro te nemen, die erg steil omhoog gaat. Het is nu een veel koeler dan gisteren en dat maakt het een stuk gemakkelijker.

 

O Cebreiro is slechts een gehucht  maar is in de geschiedenis van Galicia en de Camino de Santiago heel belangrijk.

 

In O Cebreiro was Elías Valiña een pastoor die in het begin van de jaren tachtig het initiatief nam om de Camino de Santiago te laten herleven. De kennis van de exacte route was geheel verloren gegaan. En hij wist met vrijwilligers de gehele route weer te herontdekken. Het moet een monniken werk geweest zijn om de 900 kilometer lange weg die al lang vergeten was te reconstrueren. Hij was ook de uitvinder van de gele pijl die iedere peregrino nu op de camino volgt. Er staat in het dorp een standbeeld van de man. (foto 1 en 2).

 

In O Cebreiro vond  in de 14e eeuw een wonder plaats . De plaatselijke priester die de mis las had slechts één gelovige in zijn kerk. Er was op dat moment een barre sneeuwstorm. Hij minachtte de man die in zijn ogen zo dwaas was geweest om de lange stijle weg van La Faba naar O Cebreiro te wandelen voor slechts een mis. Hij zei letterlijk: wie komt er onder deze omstandigheden voor een beetje brood en wijn naar de kerk. Op dat moment veranderde het brood en de wijn tijdens de eucharistie in vlees en bloed. Het vlees en bloed van Christus. Dit wonder was voor de katholieke kerk één van de bewijzen die zouden leiden  tot de leerstelling dat tijdens de mis brood  en wijn in het lichaam en bloed van Christus veranderen. De kerk van O Cebreiro waarin dit wonder plaatsvond is overigens de oudste kerk aan de camino en in deze kerk zijn ook nog de kelk en patena te zien die van hetwonder getuigen(foto 3 en 4).

 

In O Cebreiro is ook een openluchtmuseum waar een prachtig soort van woningen, de palozza's zijn te zien. Een palozza is een ronde woning met slechts een deur en geen ramen. Het dak is met roggestro bedekt. Dit type woning was tot in de 20e eeuw in deze streek in gebruik. Ze stammen oorspronkelijk af van Keltische woningen uit de 6e eeuw voor Christus ( foto 5).