· 

Dag 22

Dag 22

León – San Martín de Camino

 

De wandeltocht vandaag is op zich gewoon vervelend . Ik loop op een snikhete dag over een slecht beloopbaar breukstenen pad langs een autoweg waar eindeloos veel vrachtwagens voorbijkomen. Daarover morgen meer, want ook dat levert uiteindelijk een positieve ervaring op.

 

Ik wil deze blog echter besteden aan León. En dan beperk ik mij tot slechts 3 topstukken uit deze plaats.

 

Te beginnen met de kathedraal. De gotische kathedraal van León is één van de mooiste gotische kathedralen in Europa. Omdat zij voor middeleeuwse begrippen snel gebouwd is - namelijk in ongeveer 80 jaar –  is zij ook wat betreft haar stijl erg zuiver (foto 1 en 2).

 

Alleen al de enorme oppervlakte aan gebrandschilderd glas is imposant, waaronder een drietal prachtige roosvensters. Een waar feest van maar liefst 1800 m2 aan kleurenpracht..

Ook de hoeveelheid beeldhouwwerk van heel hoge kwaliteit is adembenemend. De vele portalen zijn overladen met sculpturen. Over één van deze portalen, het portaal van Johannes de Doper, heb ik een artikel geschreven in de Guapa dat nog steeds te lezen is op mijn website.

Daarnaast zijn er in de kloostergang en het museum van de kathedraal ook veel beeldhouwwerken te zien (foto 3,4,5,6 en 7).

 

Niet zo ver verwijderd van de kathedraal staat de romaanse San Isidoro. Ook de San Isidoro heeft 2 prachtige portalen met beeldhouwwerken. De Puerta del Cordero verbeeldt  het Bijbelse verhaal van het offer van Isaak door Abraham. Daarnaast is er een bijzondere dierenriem te zien, waarvan de sterrenbeelden in omgekeerde volgorde zijn afgebeeld. Ook hierover is een artikel te lezen op mijn website(foto 8) .

 

 

Onderdeel van het kloostercomplex van San Isidoro is het zogenaamde pantheon. Een mausoleum voor het koningshuis van Leon. In het pantheon staan een groot aantal sarcofagen. Daarboven bevindt zich een gewelf met schitterende romaanse fresco's die de tand des tijds uitstekend hebben weerstaan. Niet onterecht heeft dit pantheon dan ook de naam de Sixtijnse kapel van het romaans Spanje gekregen(foto 9 en 10).