· 

Dag 21

Dag 21

Villarente – León

 

Vandaag eindigt de route in León waar topstukken uit de romaanse en gotische periode te zien zijn. Maar ook onderweg zijn er voorlopig nogal wat interessante gebouwen te zien.

 

In Mansilla de las Mulas zie ik bijvoorbeeld de middeleeuwse stadsmuren die met hun immense hoogte van 14 meter boven het stadje uittorenen ( foto 1). Of een klein kerkje zomaar onderweg te midden van een idyllisch klaprozenveld (foto 2).

 

Zo liggen er dicht bij de route van vandaag 2 boeiende kloosters. De eerste is het uit de 10e eeuw stammende San Miguel de Escalada. Het klooster is gebouwd door uit het Moorse Cordoba gevluchte christenen. Hun mozarabische bouwstijl is onder andere te herkennen aan de op de Visigotische architectuur geïnspireerde hoefijzervormige bogen en kapitelen. Zowel de portico als het interieur van de kloosterkerk zijn betoverend mooi (foto 3,4,5 en 6).

 

Heel interessant is ook de Santa Maria de Gradefes omstreeks 1160 gebouwd. Deze kerk is een mooi voorbeeld van de overgang van de romaanse naar de gotische bouwkunst in Spanje.

In het koor zijn de middelste bogen bogen spits maar de bogen aan de linker- en rechterzijde rond , respectievelijk dus romaanse en gotische stijl. De kerk maakte deel uit van een Cisterciënzer vrouwenklooster. De Cisterciënzers speelden een belangrijke rol bij de introductie van de gotiek in Spanje.

Wat mij ook verbaasde is dat achter het koor een kooromgang ligt. In romaanse kerken aangelegd om de pelgrims langs de relieken in de kerk te leiden. In een vrouwenklooster horen echter geen pelgrims thuis. Een opmerkelijk feit en zover ik weet uniek( foto 7,8 en 9).

Overigens maakte Henk Koenders hier vrienden voor het leven (foto 10).

 

Kortom het is fantastisch is dat ik de mogelijkheid heb om allerlei interessante zaken te bezoeken die niet direct aan de camino liggen. Dit dankzij de aanwezigheid van John Schel, Nico Rijper en Henk Koenders. Nadat ik mijn dagroute heb gelopen, nemen we de auto en bezoeken we een aantal bezienswaardigheden in de directe omgeving. Na de inspannende wandeling een ontspannend cultureel uitstapje.