· 

Dag 19

Dag  19 juni

Carrión de los Condes - Burgo de Ranos

                      

Het was vandaag een wat wonderlijke dag met allerlei onverwachte verrassingen. Het begon in de ochtend met de start in Carrión de los Condes. Ik passeerde een kerkje en keek omhoog en kon mijn ogen werkelijk niet geloven. Ik zag hoog aan de gevel romaans beeldhoudwerk van niet alleen een ongelooflijk hoge kwaliteit maar ook nog eens heel erg goed bewaard gebleven. Een informatiebord vermelde dat het beeldhouwwerk uit de periode 1160-1180 stamde (foto 1 en 2).

 

Ik wandelde over een lange rechte weg bedekt met leem. Dat was heerlijk lopen, over het algemeen zijn de paden van grove breukstenen en dat loopt moeizaam(foto 3). Aan mijn linkerhand lagen de Picos de Europa met hun majestueuze toppen, het scheidingsgebergte tussen het groene, koelere Asturië,Cantabrië en de droge, warme hoogvlakte van Spanje, de Meseta (foto 4).

Even later zag ik aan dezelfde weg een steen liggen waarop de Cañada Real Leonesa werd vermeld.

Deze  Cañadas stammen uit de middeleeuwen toen de koningen van Leon aan schaapherders het recht gaven om in late herfst van het noorden van Leon naar de Extramadura te trekken, en in de lente weer terug te keren ( foto 5). Een recht dat nog steeds bestaat. Het waren zones die van noord naar zuid liepen, tientallen tot honderden meters breed. Een groot gedeelte van de Spaanse welvaart in de middeleeuwen vloeide voort uit de wol van de Merinoschapen.

Bij toeval kwamen Henk en ik later op de dag een kudde schapen tegen die de wegbermen kaal vraten. Het tempo waarmee dit gebeurd is onvoorstelbaar. Als een soort bulldozer met maaibalk lopen ze over de wegen. Deze kudde zal in de herfst naar de Extramadura vertrekken ( foto 6).

 

De laatste verrassing was vandaag dat de camino heel dicht langs de Romeinse villa La Olmeda loopt. De mozaïeken die daar te zien zijn fantastisch. Een enorme oppervlakte van maar liefst 1400 m2 goed geconserveerde mozaieken foto 7.