· 

Dag 18

Dag 18 

 

Boadillo del Camino –  Carrión de los Condes

 

Vandaag een route die weer langs graanvelden  gaat . Er staat een behoorlijke wind die er voor zorgt dat het graan vriendelijk wuivend golft zoals Stijn Streuvels ooit in zijn boek de Vlaschaard schreef. Hij schrijft dan natuurlijk over vlas ( foto 1). De bermen blijven prachtig met een keur aan wilde bloemen. Klaproos, korenbloem, kamille etc. (foto2).

 

Na een uurtje wandelen arriveer ik in Fromista waar de prachtig gerestaureerde romaanse San Martín is te zien. Deze kerk was in de 19e eeuw omgebouwd tot een industriegebouw, vervolgens verlaten, verwaarloosd en tot een ruïne vervallen. Ze is heel mooi gerestaureerd (foto 3,4 en 5).

 

Opmerkelijk zijn de kapitelen. Zoals gebruikelijk in de romaanse periode wordt een bijbels verhaal heel bondig weergegeven.

 

Bijvoorbeeld het kapiteel waar de zondeval wordt uitgebeeld. In het midden staat de boom van de kennis van het goede en het kwade, waarvan God Adam en Eva heeft verboden de vruchten te eten. De slang die Eva verleidt tot het plukken van de vrucht slingert zich rond de stam van de boom. Eva plukt de vrucht en Adam kijkt toe. Links en rechts kijken 2 duivels toe, herkenbaar aan het feit ze hun lange tong met de hand vasthouden. Ze staan symbolisch voor de aardse verleidingen. En dat voor wie er gehoor aangeeft de de hel wacht.