· 

Dag 15

Dag 15 juni

San Juan de Ortega – Burgos

 

Het traject van vandaag was soms erg zwaar. Er zaten behoorlijk veel breuksteenpaden of zelfs rotspaden in het traject. En die paden lopen dan ook nog eens vrij stijl naar boven of beneden (foto 1,2 en 3). We zijn er toch vrij gemakkelijk doorheen gelopen. Blijkt dat we beiden toch ons voldoende voorbereid hebben.

Uiteindelijk zagen we Burgos liggen vanaf een zeer grote hoogte en daar wachtte op ons de prachtige kathedraal die we dan ook onmiddellijk zijn gaan bezoeken (foto 4).

 

De kathedraal heeft een aantal prachtige portalen., waarvan ik er 2 zal laten zien.

De Portada del Coroneria die verbonden is aan het noordelijk transept heeft een  timpaan met daarin een Laatste Oordeel en een twaalftal levensgrote apostelen (foto 5 en 6).

 

Aan het noordelijk transept is een portaal – la portada del Sarmental – te zien met daarop in het centrum van het timpaan een Christus op de troon met rondom hem de 4 evangelisten met hun attributen (symbolen). Johannes met de adelaar, Lukas met het rund, Markus met de leeuw en Mattheus met de mens ( foto's 7,8 en 9).

 

 

Morgen meer over het interieur van deze imposante kathedraal.