· 

Dag 12

Dag 12

Nájera – Santo Domingo de Calzade

 

Vandaag lopen we naar één van de meest legendarische plaatsen van de pelgrimsweg naar Santiago de Compostela, Santo Domingo de Calzade.

 

De weg zelf is werkelijk rampzalig. De weg ligt vol met steenslag met een grote doorsnede. Iedere keer als je een stap zet is het oppervlak onregelmatig en rollen stenen weg waardoor je steeds je voeten niet stabiel kunt neerzetten. Na verloop van tijd veranderd lopen in een soort strompelen terwijl je toch je tempo moet handhaven. En een route van ongeveer 25 kilometer houdt in dat je zeker 30.000 stappen moet zetten. Gevolg een beurs gevoel in je voeten (foto 1).

Maar Christine en ik hebben ons er dapper overheen gezet en aan het einde wachtte ons een mooie beloning, Santo Domingo de Calzade.

 

We bezochten vervolgens met Nico samen de kathedraal ( foto 2). In de kathedraal  is het beroemde kippenhok met een hen en een haan te zien die daar herinneren aan een legende uit de middeleeuwen ( foto 3 en 4).

 

De legende verhaalt als volg. Een jongen –  Hugonell - uit Xanten in Duitsland pelgrimeert met zijn ouders naar Santiago de Compostela. Op een dag komen ze aan in een herberg in Santo Domingo de Calzade. Ze eten daar s'avonds en worden bediend door de dochter van de herbergier.  Het meisje maakt avances naar Hugonell. Maar de jongen die op pelgrimstocht is wijst haar vanzelfsprekend af, zondig gedrag past niet in zijn positie.

Het afgewezen meisje neemt wraak door een van haar vaders zilveren vazen in de pelgrimstas van Hugonell te stoppen. De volgende dag vertrekken Hugonell en zijn ouders. Al snel mist de herbergier zijn vaas. Zijn dochter fluistert hem in dat zij vermoedt dat Hugonell de dief is. De herbergier schakelt de lokale veldwachter in die snel de achtervolging inzet en Hugonell zijn pelgrimstas doorzoekt en de zilveren vaas vindt. Hugonell wordt gearresteerd en zoals gebruikelijk was bij diefstal in de middeleeuwen ter dood veroordeeld. Hij wordt opgehangen.

De ouders van Hugonell besluiten de pelgrimstocht naar Santiago de Compostela voort te zetten omdat ze vanwege het misdrijf van hun zoon nog meer reden hebben om boete te doen.

Weken later op de terugweg besluiten ze het galgenveld te bezoeken waar hun zoon hangt. Tot hun grote verbazing leeft de jongen nog en betuigt nogmaals zijn onschuld.

De ouders spoeden zich naar de rechter die Hugonell heeft veroordeeld. Zij treffen hem aan in de herberg waar de in scene gezette diefstal heeft plaatsgevonden. De rechter die zijn avondmaal nuttigt hoort ze aan en zegt dat hun zoon net zo min leeft als de haan en hen die op zijn bord liggen. Op dat moment komen beiden tot leven. De hen vliegt weg en de haan begint te kraaien.

De rechter beseft dat hij een onschuldige heeft veroordeeld en laat hem van de galg halen. Hugonell en zijn ouders keren opgelucht terug naar Xanten. Op haar beurt wordt de dochter van de herbergier nu ter dood veroordeeld.

 

De kerk heeft een schitterend romaans koor en kooromgang en prachtige gotische gewelven ( foto 5 en 6). En daarnaast het nodige romaans beeldhouwwerk van zeer hoge kwaliteit (foto 7,8 en 9).