· 

Dag 10

Dag 10

Torres del Rio –  Logroño

 

 

Vanochtend meteen naar de ingang van de San Sepulcro in Torres del Rio gelopen en gelukkig was de kerk te bezichtigen. De plattegrond van de kerk is een octogoon (achthoekig). En overwelft met een prachtige koepel dat ondersteunt wordt door ribben in Moorse stijl ( foto 1 en 2). Geïnspireerd op de koepels in de mezquita van Córdoba ( foto 3) en Aljafería in Zaragoza ( foto 4).

 

De achthoekige vorm refereert aan de Heilige Grafkerk in Jeruzalem, die op de plaats stond waar Christus werd begraven. Het betekent dat er dan ook een bijzonder reliek in de kerk aanwezig is, namelijk een splinter hout van het kruis waaraan Christus gekruisigd was. De kerk werd in opdracht van de tempeliers omstreeks 1160 gebouwd. Diezelfde tempeliers hadden de Santa María de Eunate laten bouwen. Eveneens een octogoon met een koepel met dezelfde Moorse ribben. (zie tekst en foto's blog van 7 juni).

 

De tocht van Torres del Rio naar Logroño was fantastisch. We liepen op grote hoogten en hadden prachtige vergezichten over het dal beneden (foto 5).

Ook de binnenkomst over de Ebro via de Puente de Piedra in Logroño was erg mooi (foto 6).

 

Laat in de middag nog een bezoek afgelegd aan de kathedraal Santa María de la Redonda met een wonderschoon gotisch gewelf (foto 7).

 

Net tijdens dat bezoek bleek er een processie te starten. Buiten de kerk kwam ik in een ware kakofonie van geluid terecht. De klokken van de kathedraal maakten een ongelooflijk lawaai, een fanfare speelde daar keihard doorheen en om mij allemaal zeer hard pratende bewoners van Logroño. Typisch Spaans ( foto 8 en 9)

 

.