· 

Dag 8

Zoals gisteren beloofd iets meer over Puente la Reina. Vanochtend begint mijn wandeltocht in deze plaats. Ik begin te lopen in de Calle Mayor naar de beroemde middeleeuwse brug. Deze straat en brug zijn iconen geworden van de camino de Santiago.

Puente la Reina is de plaats waar 2 pelgrimswegen uit Frankrijk bij elkaar komen. Iedereen die in de middeleeuwen naar Santiago de Compostela pelgrimeerde passeerde deze weg en brug (foto 1 en 2).
De pelgrims die dit punt bereikten hadden de uiterst moeilijke tocht over de Pyreneeën en de passage door het moeilijk begaanbare gebied tot aan hier overleefd. Het zwaarste traject van de pelgrimage was gedaan.
Voor mij persoonlijk gold dat ook. Zie bijvoorbeeld hoe mijn grote tenen eruit zagen na de afdaling van de Pyreneeën. In mijn onervarenheid met afdalingen was ik te snel afgedaald en had daarbij lelijke blessures aan mijn beide grote tenen opgelopen (foto 3).
Toen ik net uit Puente la Reina was vertrokken schrok ik van het aantal wandelaars. Ik had het gevoel beland te zijn in de drukte van de Nijmeegse Vierdaagse. Toen ik met iemand in gesprek raakte bleek dat de drukte maar van korte duur zou zijn. Ze waren door een touroperator afgezet bij Puente la Reina en werden weer opgepikt bij het eerst volgende dorp.
De verdwazing van het moderne toerisme. In 5 kilometer en 1 a 2 uur beleven wat de middeleeuwse pelgrimsganger ervoer tijdens een ellenlange reis vol ontberingen en gevaren.
Dus het was al snel gebeurd met de drukte, want er stond inderdaad meerdere bussen klaar bij het volgende dorp.
Daarna was het rustig op de camino.

Halverwege arriveerde ik in Estrella, een plaats met een aantal mooie gebouwen, middeleeuwse straten en bruggen. Het Palacio del Rey de Navarra (foto 4), de Santo Sepulcro (foto 5), het beeldhouwwerk van de San Miguel (foto 6 en 7), een middeleeuwse brug (foto 8).

Vandaag kwamen Nico en Christine Rijper aan. Geweldig om ze weer te zien. Christine loopt de komende week met mij de camino. Nico neemt de honneurs over van John.

Morgenochtend neem ik dus afscheid van John. John heeft fantastisch werk verricht. Hij bracht mij naar de start en eindpunten van de route. En wist overal uitstekende restaurantjes te vinden waar we voortreffelijk hebben gegeten. En bovenal was John zeer aangenaam gezelschap.

 

Het was vandaag overigens een nogal zware tocht . In totaal 38 km en heel veel steile hellingen om te klimmen en af te dalen. Vanaf morgen een paar lichtere etappes.